neljapäev, 19. märts 2015

XIII Kogukondlik tarkvaraarendus

Kaks suurepärast vaba tarkvaralist lahendust, mida olen vahelduva eduga nüüdseks juba oma kümmekond aastat kasutanud on Media Player Classic (MPC) ja VideoLan Client ehk rohkem tuntud akronüümi all - VLC. Mõlemad on tööriistad, mis esmaselt on meõldud audio-video tarbimiseks.

MPC arendas valmis keegi laiemale avalikusele tundmatu kodanik, varinimega 'Gabest', aastanumber oli siis 2003. Kui algselt oli tegu nii öelda ühe mehe projektiga ning kinnise koodiga tootega, siis mõne aja möödudes sai MPC ka üldtunnustatud GNU General Public Licence, tähendusega, et toode hinnati vaba tarkvara projektiks. Gabest-il oli jõudu, aega ja tahtmist antud programmi arendada ja hallata kuni 2006. aasta maini, mis ajast enam uuendusi tootele ei tehtud, 2007. aastal andis Gabest ka ametlikult teada, et kuigi programm ise veel surnud ei ole, siis temal igal juhul ressurss arendusteks puudub. Õnneks otsustas projekti enda kanda võtta säene kommuun nagu - Doom9, mis tegeleb antule veel lisaks mõnegi teise vaba tarkvara projektiga. Ehk nüüdsest on MPC ka ühe konkreetse kommuuni arendada ja hallata.
VLC arengulugu on pisut teisitine. Ametlikku ilmavalgust nägi projekt juba täna, 18 aastat tagasi, kui Prantsusmaal Pariisis ühe ülikooli tudengid progesid valmis akadeemilise projekti raames tarkvara, millega tarbida erinevaid audio-video materjale. Samuti nagu eelpool mainitu omab ka VLC GNU General Public Licence. Ja niisamuti nagu läks ka MPC mängijaga siis tänaseks hetkeks on VLC arendus ja haldus läinud üleilmseks, kuna läbi kommuuni võib oma panuse anda sisuliselt igaüks, kes pädevust omab. Kogu tegevust koordineerib siiski MTÜ VideoLan.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar