laupäev, 14. märts 2015

X Paragrahvi-papi ja Interneti-põnn: intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus

Intellektuaalomandi, seal hulgas autorikaitse osas ei ole suuremaid murranguid viimastel aastatel paraku toimunud, kuigi paati on üritatud korduvalt erinevast äärest kõigutada, konseptuaalset pööret see endaga kaasa toonud ei ole. Viimatisest meenub koheselt paari aasta tagune ACTA (võltsimisvastane kaubandusleping) aktsioon, mis isegi koduvabariigi tiiki virvenduse tõi, kui meelde tuletada fooliummütsikese tähelendu. Ka see aktsioon vaibus, kui Euroopa Parlamendi erinevad komisjonid andsid lepingule üsnagi hävitava hinnangu ning lõpptulemusena saadeti viimane üldsegi Euroopa Kohtusse, mis peab omakorda andma hinnangu lepingu vastavusest põhiõiguste hartaga, ehk sisuliselt pandi teema kalevi alla ära, paremat aega ootama.
Teisena meenub veel viimasest sügisest moment, kui ametisse asuma hakanud Euroopa uus digivolinik Günther Oettinger, jagas teravusi Google aadressil. Nimelt lubas härra maksustada Google-t, kui viimane jätkab Euroopa õigusruumis intellektuaalomandi kasutamist kommertlikel eesmärkidel. Võimalik, et uue voliniku kavatsused on tõepoolest õilsad, kuid skeptikule lõhnab konkreetse ettevõtte ründamine küll mainekujundusprojektina, arvestades, et sama kodanik ise ei ole päris veendunud, mis asi see intellektuaalneomand siiski on (allikas: PM).

Sõnaga isiklikult arvan, et säenseid üksikuid aktsioone või rünnakuid võime täna ja homme näha ilmselt veel sagedamini, aga mingit põhja panevat muudatust ilmselt mitte, loksutakse samas laines edasi, erinevad osapooled ei ole küll olukorraga rahul, kuid ühist keelt ei leita samuti üles.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar