pühapäev, 15. märts 2015

XI Tarvkvara- ja sisulitsentsid

Senini on isiklik, teadlik kokkupuude tarkvara- ja sisulitsentsidega, seal hulgas ka vabade litsentsidega jäänud praktiliselt olematuks, mis ei tähenda, et kokkupuude vastavate litsentsitega kaetud toodetega oleks olematu, vastupidi. Pigemiti on tegu ikkagi teadvustamises.

Näituseks leidsin, et säensel programmeerimise keelel nagu Python on kirjutatud selgelt välja ka vaba litsentsi reeglistik, täpsemalt Python Foundation Software Licence nimetuse all. Antud litsents sai puhtalt loodud antud programmeerimiskeele ning viimasega seotud tarkvara jaoks, olukorras kus esialgne keele välja töötaja, hollandlase, Guido van Rossum põhiline aur hakkas suunduma hoopis kommertstarkvara arendamisele ning sisuliselt andis ta loodu üle mittetulundus ühingule Python Software Foundation.


Peamiselt kasutatakse antud litsentsi siis Pythoni põhise tarkvara levitamiseks, kuna litsents on üsna väheste piirangutega, siis sobitub ta ka kenasti GNU General Public Licence tingimuste üldise katuse alla, niisamuti on litsentsi tunnustanud ka Free Software Foundation kui Open Source Initiative. Litsentsi näol ei ole tegemist nii öelda 'copyleft' litsentiga, küll aga võimaldab ta teha muudatusi tarkvara algkoodi, samuti on lubatud tarkvara koodi põhjal arendada välja uue funktsionaalsusega tarkvara, avaldamata tingimata uue väärtusega loodud tarkvara koodi ennast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar