esmaspäev, 9. märts 2015

VIII Virtuaalmaailmad

Kui virtuaalmaailma käsitleda kui online kasutajate kogukonda, kus on võimalik omavahel suhelda ning mille elu keerleb ümber arvuti poolt simuleeritud maailma ning kasutajatel on võimaldatud ses maailma objekte kasutada ja ka ise juurde tekitada, siis tuleb tõdeda, et virtuaalne jalgpallimäng hattrick.org täidab kõik need tingimused hindele viis.


Hattrick on 1997.a loodud virutaalne jalgpallimaailm, kus iga kasutaja saab majandamiseks ja toimetamiseks oma isikliku riigipõhise jalgpalli klubi koos treenerite, mängijate, staadioni, fännide ning klubijuhatusega. Nagu kodulehel öeldud on - siin saad luua oma klubi, üles ehitada unistuste meeskonna ja võistelda sadade ja tuhandete kasutajate juhitud meeskondade vastu üle maailma.

Isiklik kogemus hattrickiga sai alguse juba aastal 2004. aastal ja vahelduva eduga olen olnud mängus tegev järelikult pea 11 aastat, mis kõlab tegelikult üsna hirmsa numbrina kui nüüd järele mõtlema hakata. Miks siis ikkagi? Mängu võlu peitub selle lihtsuses ja samas sügavuses, kuna kasutaja enda otsustada jääb kui palju reaalselt ta oma ajast mängu pühenduda just soovib. Kõrgemate kohtade nagu riigimeister, karikavõitja, rahvuskoondise ning U21 koondise treeneri ameti omandamiseks tuleb arvestatav osa oma vabast ajast pühendada mängule,  strateegiale, mängiajte arendamisele, foorumitele, suhtluskeskkondadele, abivahenditele jne. Samas piisab ka täiesti vabalt 4 minutist nädalas, omamaks kontrolli oma võistkonna üle ja põhimõtteliselt ei juhtu ka midagi liiati hirmsat kui mäng jääb pikemaks ajaks unarusse, lihtsalt tõenäoliselt kõrgete kohtade eest su virtuaalsats ei võitle.


Lisaks on mäng pidevalt ajas muutuv, kuna viiakse siis muudatusi, uuendusi, parandatakse mängumootorit ja mudelit, kui miski nüanss hakkab liialt kiiva kiskuma, näituseks mängijate ostu-müügi hinnad. Ehk siis väljatöötadud strateegia ei pruugi enam kahe-kolme hooaja pärast enam niivõrd edukas olla ning tuleb leida uus, ehk siis tegelikult nagu ka pärismaailmas, kus jalgpall on pidevas muutumises, säilitades siiski oma peamise olemuse.

Arvestades just eelnevat ei pane ka väga imestama, et Hattrick ise hindab, et maailma suurim jalgpalli manageerimise virtuaalne mäng.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar