neljapäev, 26. veebruar 2015

V blogosfäär

Copyright - http://bigpicturescrapbooking.typepad.com/
Jämedalt üldistades võib jaotada blogimise või kodumaisemalt öeldes ajaveebi pidamise ajendid kolmeks väga üldiseks kategooriaks:

  • isiklik huvi oma mõtteid/tegemisi/avastamisi enda jaoks kronoloogiliselt talletada;
  • isiklik huvi oma mõtteid/tegemisi/avastamisi jagada kogu maailmaga;
  • isiklik huvi oma mõtteid/tegemisi/avastamisi jagada profiidi lõikamise eesmärgil.
Esimese kategooria puhul on üsna võimatu näidiseksemplare avaldada blogi privaatsus seadetest lähtuvalt, kes ikka tahab vaid enda jaoks päevikut pidada, hoolitseb ka selle eest, et viimane laiemale avalikkusele liiga lihtsalt kättesaadav ei oleks.

Teisest kategooriast võib tuua samas näiteid lõputult, lausa erinevate alamteemade kaupa, kuna massi  juba siin kategoorias jagub. Näituseks sai parimaid ülevaateid ajaloolistest ja käesolevatest teatrietendustest danzumehe blogist. Isiklikult minu jaoks - tuntavalt põhjalikum, autentsem ning usaldusväärsem allikas infot koguda kui paljude õppinud teatrikriitikute artiklid, kahjuks on postitused viimatisel ajal jäänud õite hõredaks. Sama julgen arvata ka pisut filmijuttu filmiblogi kohta.
Seiklusspordi temaatikal peab äärmiselt eeskujulikku blogi üleval Eduard, kus õpetust leiab nii algaja metsas ragistaja kui kogenud hunt, lisaks äärmiselt sügavad analüüsid erinevate võistluste käigu, maastiku, taktika ja mille iganes kohta.
Teisalt ei pea bloginduses alati olema tekst esiplaanil, Tõnu Õnnepalu blogil (tänaseks küll otsa saanud) oli näituseks rõhk asetatud fotojäädvustustele, mis omakorda leidsid täiendust mõne luulerea näol. Motivatsioon? Jällegi jagada kogetut nagu kõigi eelpool mainitute puhul. Oma naiivsuses arvan siiralt, et neil eespool toodud blogidel ei ole tõepoolest tagamõtet kuidagist viisi läbi kirjutamise või pildistamise profiiti lõigata.

Kolmas kategooria on siis aga äri suunitlusega ajaveebid, mis suuremal või vähesemal moel on seostatavad enesereklaamiga. Näitena võib tuua ökodisaini blogi, mis propageerib taaskasutust ning pakub ühtlasi huvilistele ka võimalust üht-teist ja kolmandat soetada läbi loodud lehe. Sama mustrit võib täheldada ka Varraku raamatublogis. Sportimis veergudelt on siis pakkuda DC Rainmakeri päevik, kus ta võtab vaevaks katsetada erinevaid vidinaid ning tehnikat, kirjutades taaskord ülimalt põhjalikke arvustusi. Olles juba piisavalt krediiti kogunud lugejatelt, lõikab ta oma profiiti tasuta jagatavatest vidina eksemplaridest, mida tootjat ise talle üksteise võidu koju kätte toovad, et ta ainult arvustada võtaks. Lõpetuseks veel üks kodumaine, stiilipuhas fotoblogi, silmale puhkuseks, Jarek Jõepera autorilehelt http://www.jarekj.com.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar